سایت تخصصی حسابداران خبره ایران

ارائه مطالب تخصصی حسابداری و حسابرسی و قوانین

سایت تخصصی حسابداران خبره ایران

ارائه مطالب تخصصی حسابداری و حسابرسی و قوانین

XBRL چیست؟ زبان جدید گزارشگری مالی تحت وب

XBRL چیست؟


در حال حاضر در سراسر دنیا، بنگاه‌‌های اقتصادی بسیاری هستند که XBRL (Extensible Business Reporting Language) را به عنوان استانداردی برای تهیه گزارش‌‌های کاری خود مورد استفاده قرار می‌‌دهند. تصور کنید که اگر همه شرکت‌‌ها و سازمان‌ها برای تهیه گزارش‌‌های خود یک زبان را قبول کنند، این مسئله چطور به تجارت کمک خواهد کرد. با پذیرش چنین استانداردی می‌‌توان گزارش‌‌ها را صحیح‌تر و راحت‌تر تولید نمود.
هرچند وقت یک بار از شرکت‌‌های کوچک و بزرگ خواسته می‌شود که مالی خود را به سازمان‌های مسئول نظارت بر رعایت قوانین، شرکت‌‌ها یا افراد سرمایه‌گذار و غیره ارایه کنند. با وجود اینکه محتویات این گزارش‌‌ها طبق یک قاعده استاندارد تهیه شده است اما ساختار‌ها از انواع مختلفی هستند. در بین گزارش‌ها می‌‌توانید فایل‌‌هایی با ساختار PDF، Excel، Word یا فایل‌های که CSV پیدا کنید. حتی بعضی‌ها یک کپی از دیسک سخت خود را می‌فرستند! XBRL برای این به وجود آمده تا یک ساختار مشترک ایجاد کند. اگر همه شرکت‌ها برای تهیه گزارش‌های خود از یک زبان استفاده کنند، خیلی راحت‌تر می‌‌توان گزارش‌های صحیح‌تری تهیه کرد و این گزارش‌ها نیز توسط تمام گیرنده‌‌ها کاملا قابل فهم خواهد بود.
پشتیبانی سازمان‌های مسئول
XBRL در سال 2000 معرفی شد. این زبان بر اعتبار SEC (Securities and Exchange Commission) تکیه کرده است. SEC یک برنامه راهنما راه‌اندازی کرده تا شرکت‌ها گزارش‌های مالی را با یک ساختار خاص ارسال کنند. تاکنون چندین شرکت بزرگ در آمریکا در این برنامه ثبت نام کرده‌اند. شرکت‌‌هایی مثل Bristol-Meyers Squibb، Dow Chemical، Ford Motor، General Electric، Microsoft، PepsiCo، Pfizer، 3M و Xerox. یکی دیگر از بنگاه‌‌های آمریکایی که XBRL را به سمت استفاده عام سوق داده، شورای ملی بازرسی مالی شرکت‌ها (FFIEC) آمریکا است. اخیرا این شورا استفاده از ساختار XBRL در گزارش‌های ارسالی از طریق سیستم ذخیره داده‌‌های خود را اجباری کرده است.
نسخه 2.1 XBRL زبانی با ساختار XML است که برای شناسایی عناصر درون گزارش از تگ‌ها (tag) و صفات (attribute) استفاده می‌ کند. نسخه جدید XBRL بسیار باثبات‌تر شده، چرا که مشکلات نسخه‌‌های استاندارد قبلی را مرتفع نموده است. مثلا فرآیند اعتبارسنجی که مبتنی بر DTD بود تکمیل شده و بر مبنای XML Schema قرار گرفت.
استاندارد اولیه این زبان تعاریفی را برای انواع داده‌‌های مالی در بر دارد، مثلا: دوره زمانی، موجودی، مقدار ارزی، سهم، تاریخ، رشته‌‌ها و مقادیر خالص. این انواع داده‌‌ها به عنوان یک زیربنا استفاده و دیگر انواع داده‌‌ها از آنها مشتق می‌شوند. دسته‌بندی‌های مختلفی وجود دارد که انواع داده‌‌های درون این استاندارد را به کار گرفته‌اند. همه آنها برای تشریح عناصر اضافی که تعریف کرده‌اند از XML Schema استفاده می‌‌کنند. در گذشته دسته‌بندی‌ها برای این طراحی می‌‌شدند تا انواع مختلفی از گزارش‌ها را مدیریت کنند. این دسته‌بندی‌ها اغلب بر اساس ناحیه و موسسه ناظر بر مقررات تغییر می‌‌کردند. XBRL International کنسرسیومی است که مسئولیت ترویج XBRL به آن سپرده شده است. این کنسرسیوم بر ثبت دسته‌بندی‌های جدید نظارت دارد. تصویب هر دسته‌بندی جدید به تایید کمیته رهبری XBRL International موکول می‌شود.
شاید باارزش‌ترین ویژگی XBRL این باشد که اگر یک مورد استثنا در گزارش وجود داشته باشد می‌تواند علت وجود آن را توضیح دهد. شرکتی که گزارش را ارسال می‌کند می‌تواند استثنا‌هایی را که در داده‌‌ها وجود دارد توسط یادداشت‌ها و تگ‌ها نشان دهد. با این روش، از مردود شناخته شدن گزارش در فرآیند اعتبارسنجی جلوگیری می‌شود. مثلا استفاده از یادداشت‌ها وقتی مفید است که در گزارش، داده‌ای از قلم افتاده است اما توضیح قابل قبولی برای این امر وجود دارد.
داستان یک موفقیت
در ایالات متحده، FFIEC سیستمی را ایجاد کرد به نام CDR (Central Data Repository). این سیستم از گزارش‌هایی که هر سه ماه یک بار از حدود 8.200 بانک داخلی به دفاتر مختلف FFIEC (مثل FDIC - Federal Deposit Insurance Group) ارسال می‌شود، اطلاعات جمع می‌کند. لزوم وجود این گزارش‌ها در این است که دولت می‌تواند از طریق گزارش‌های ارسال شده سلامت مالی بانک‌های تجاری کشور را کنترل کند. در سه ماهه سوم سال 2005 FFIEC تهیه گزارش‌ها توسط XBRL را اجباری کرد.
در فوریه سال جاری FFIEC برای پروژه CDR گزارشی منتشر کرد با این عنوان: "فرآیند کاری بهینه شده از طریق XBRL - یک مطالعه موردی برای تهیه گزارش تجاری". نتایج ارایه شده در گزارش قابل توجه است. FFIEC اظهار داشت که متوجه شده است وقتی گزارش‌ها از طریق سیستم CDR تحویل داده می‌شوند 95% آنها حاوی داده‌‌های مورد انتظار هستند. این در حالی است که تحت سیستم قدیمی فقط 66% گزارش‌ها نیازمندی‌ها را تامین می‌کردند. وقتی CDR یک بررسی اضافی روی داده‌‌ها انجام می‌دهد تا مطمئن شود که اعداد مندرج در هر گزارش به همان شکلی که انتظار می‌رود منظور شده‌اند، این نتایج حتی چشمگیرتر هم می‌شود: 100% گزارش‌هایی که با استفاده از XBRL تهیه شده‌اند، پاسخگوی این نیازمندی هستند! عددی که به هیچ وجه با آمار 30 درصدی گزارش‌ها در سیستم قدیمی قابل مقایسه نیستند. این بهبود شاید بیشتر به این علت است که بانک قادر است گزارشی ایجاد کند که قبل از قبول یک گزارش، اعتبارسنجی آن را انجام دهد.
سایر فعالیت‌های
در سال گذشته SEC تصمیمی اتخاذ کرده بود مبنی بر اینکه شرکت‌ها را به سوی XBRL سوق دهد. این امر باعث می‌شود که این زبان در بین ارگان‌ها و سازمان‌های مالی بیشتر مورد توجه قرار گیرد. در همین چند ماه گذشته 24 شرکت دیگر موافقت کردند که داده‌‌های خود را با استفاده از XBRL تهیه کنند. SEC پیش‌بینی می‌کند که دامنه استفاده از XBRL به دلیل سودی که عاید سرمایه‌گذار‌ان می‌کند، وسیع‌تر خواهد شد. گرچه، بسیاری در جامعه تجاری گمان می‌کنند که XBRL بالاخره اجباری می‌شود، ولی باور کور بوث (Core Booth)، مدیریت اطلاعات SEC، بر این است که بازار باید خود پذیرای XBRL باشد.
پذیرش XBRL در سطح جهانی به سرعت رو به افزایش است. در سراسر دنیا فعالیت‌ها و دسته‌بندی‌های جدیدی بر اساس این زبان در حال ظهور هستند. طی ماه گذشته یک بنگاه سوئدی قبول کرد که گزارش‌های XBRL را از برخی شرکت‌های کوچک و متوسط بپذیرد، یک طبقه‌بندی جدید از کشور چین مورد موافقت XBPRL International قرار گرفت و یک موسسه ناظر بر فعالیت‌های اوراق بهادار در کانادا (CSA) نیز درخواست کرد که بازخورد‌هایی که از مردم جمع‌آوری می‌شود با رعایت استاندارد XBRL تهیه شود.
ابزار‌های زبان
تا کنون شرکت‌های زیادی در افزایش میزان پذیرش XBRL دخیل بوده‌اند. در ژوئن سال 2005 شرکت Business Object نتیجه همکاری خود با EDGAR Online و Ipdeo را اعلام کرد که XBRL_XI نامیده شد. این نامگذاری بر اساس یکی از محصولات هوش تجاری آن شرکت به نام BusinessObject XI انجام شد. در این عرصه بازیگران دیگری نیز وجود دارند از جمله مایکروسافت که دارد XBRL را برای برنامه‌‌های آفیس خودش تغییر می‌دهد؛ Oracle که دارد پشتیبانی از XBRL را به EBusiness Suite خودش اضافه می‌کند (مهم‌تر از همه حساب‌های کل و معین) و همینطور SAP که تعدادی از محصولات پیشنهادی خود از جمله ERP International و NetWeaver را توسط XBRL تکمیل کرده است.
اگر XBRL مورد قبول واقع شود برنامه‌نویسان مجبور می‌شوند کار‌های زیادی انجام دهند تا سیستم‌های موجود را بر اساس ملاحظات جدید ارتقا دهند. بسیاری از شرکت‌هایی که محصولات و خدمات XBRL را عرضه می‌کنند همراه با سیستم‌های فعلی خود یک سری API ‌هایی نیز ارایه خواهند کرد. برای کار کردن با XBRL مجموعه ابزار‌هایی هم به صورت منفرد طراحی شده‌اند، مثلا Fujitsu ابزاری به نام Interstage XWand را معرفی کرده است. در هلند شرکتی به نام J2R یک ویرایشگر XBRL به نام Batavia و یک API جاوا به همراه یک Data Driver ایجاد کرده است. انتظار می‌رود که جامعه متن‌باز (open source) نیز نقشی اساسی در تولید محصولاتی برای XBRL ایفا کند. در حقیقت، هم اکنون هم یک API جاوا برای XBRL در SourceForge وجود دارد.
قدم بعدی چیست
واضح است که XBRL به رشد خود ادامه می‌دهد. در 9 کشور جهان برای گزارش‌های مالی، یا در حال حاضر دسته بندی‌هایی وجود دارد یا طرح پیش‌نویس آن آماده شده است. این رشد در دو مسیر موازی ادامه می‌ یابد. اولا موسسات ناظر بر مقررات استفاده از XBRL را اجباری خواهند کرد، زیرا به این ترتیب وظیفه آنها به عنوان ناظر آسان‌تر می‌شود. این امر به این علت است که هزینه‌‌های ناظر بر پردازش داده‌‌ها به دلیل افزایش کیفیت گزارش‌های رسیده، کاهش می‌‌یابد. دوم این که، اگر گزارش‌ها صحیح و عاری از خطا باشند، هزینه کار با موسسات ناظر بر مقررات نیز کاهش پیدا می‌کند و در نتیجه XBRL به سود شرکت‌های تجاری تمام خواهد شد.
وقتی یک بنگاه اقتصادی، داده‌‌ها را با دیگران مبادله کند (مثلا تبادل داده از شرکت فرعی به شرکت اصلی)، شاهد یک بازگشت سرمایه خواهد بود. درست است که پذیرش XBRL بی‌دردسر نیست، اما سودی که از صحت و بهره‌وری به دست می‌‌آید قابل خواهد بود. به هر حال از هر زاویه‌ای که نگاه کنیم می‌بینیم که پذیرفتن XBRL برای همه طرف‌های معامله یک موفقیت محسوب می‌شود. 

  

 

زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر xbrl

در چند دهه اخیر پیشرفت های سریع در رایانه و فناوری ارتباطات، روشهای کسب و کار و انتشار اطلاعات به ویژه اطلاعات مالی را متحول ساخته است، بطوری که امروزه سیستم های رایانه ای در تمامی جنبه های مختلف حسابداری از ثبت رویدادها گرفته تا پردازش و انتقال اطلاعات تهیه شده به استفاده کنندگان کاربرد دارند. فراگیر شدن کاربرد رایانه ها در انتقال اطلاعات باعث پیدایش فناوری جدید تحت عنوان اینترنت (1960) شد.

گسترش استفاده از اینترنت به عنوان ابزاری برای انتقال اطلاعات به ویژه از نوع مالی باعث بروز مشکل " امنیت اطلاعات ارائه شده" گشت. راه حل این مشکل در سال 1996 توسط کنسرسیوم وب جهانی ارائه شد و آن، زبان نشانه ای توسعه پذیر XML بود.

زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر (XBRL)، یک سیستم گزارشگری مبتنی بر منبع باز است که برای تهیه و مبادله الکترونیکی گزارش های بازرگانی در سراسر جهان، ایجاد شده است. این زبان در کل درباره برچسب گذاری الکترونیکی داده ها است و ان را می توان با رمزینه مقایسه کرد. زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر (XBRL)، شکل بسط یافته زبان نشانه ای توسعه پذیر XML است. این دو زبان توسعه پذیر هستند. زبان توسعه پذیر بدین معنی است که بعد از طراحی، در تاریخ های بعدی به سهولت می توان ترکیب هایی جدید را به آن افزود.

هدف زبان گزارشگری مالی توسعه پذیر (XBRL)، فراهم ساختن مجموعه ای استاندارد از برچسب های زبان نشانه ای توسعه پذیر XML است که می توان از آن برای ایجاد مستندات نمونه استفاده کرد. سپس این مستندات نمونه را می توان در فرمت های گوناگون نمایش داد.

XBRL چیست؟  

 
The eXtensible Business Reporting Language (XBRL) is a language for capturing financial information throughout a business' information processes that will eventually be reported to shareholders, banks, regulators, and other parties. The goal of XBRL is to make the analysis and exchange of corporate information more reliable and easier to facilitate.
In order to deliver or report information in a consistent form, the creators of XBRL expect the resulting vocabulary to affect the format of the business information throughout the entire life cycle of that information, from the initial creation of invoices, orders, and other documents and actions, through the collection, aggregation, and reconciliation processing done in the financial departments, and eventually, to the reporting formats such as regulatory filings, statements, and corporate reports.
Organizations store much of the same information in their own internal systems, but in widely varying formats and granularity. This is common, even between businesses that share the same financial software products. This inconsistency makes it difficult for organizations to share information reliably or cost effectively when performing many aspects of their business, including applying for credit, reconciling accounts, or reporting to investors, or many other common activities.
 
To further complicate the problem, the way a single field or element of information is defined can be affected by jurisdictional regulations. The value of an asset may be defined quite differently in the U.S. than in other parts of the world that observe different accounting principles and practices. Hence, there may be many different actual definitions of a single element type such as "asset value", or "price", or other seemingly simple bits of data. These distinctions affect a wide range of organizations since there aren't many large companies that operate in a single regulatory jurisdiction anymore.
XBRL creates a vocabulary for describing exactly which bits of information are being included in a report, even to the point of taking regulatory jurisdiction and other variances into consideration.
XBRL originally began as work in the American Institute of Certified Public Accountants (AICPA), the U.S.-based national professional organization serving the accounting profession for more than 100 years. One aspect of the AICPA mission is to establish professional standards, in how accountants behave, perform, and communicate information. In other words, they define the principles and terminology used in that jurisdiction and all developed countries have an equivalent organization setting standards for their constituency.
Since a goal of XBRL is to facilitate data interchange globally, and AICPA is focused on the United States, the XBRL folks quickly resolved to form an international organization, XBRL International (http://XBRL.org), which would coordinate similar activities in each jurisdiction, where a local XBRL "chapter" would represent its specific needs. The structure of XBRL now recognizes both regional jurisdictions as well as various industry domains involved in business reporting.
There are currently 13 active jurisdictions listed on the XBRL web page as well as instructions for establishing new ones. Ten jurisdictions are active within XBRL. These are Australia, Canada, Denmark, Japan, Netherlands, New Zealand, Singapore, U.K., U.S., and the International Accounting Standards Board (IASB), with four additional provisional members in Spain, Hong Kong, Ireland, and Korea.
In the world of vertical industry groups, Accounting & Tax Preparation is one of the biggest categories, and should be thought of as a mega-category of sorts. Every business has to account for and report information, whether private or public, profit or nonprofit, and regardless of what types of products or customers or location you work in. That is why several nearly distinct "industries" fit together in this larger grouping. There are currently six officially recognized, related industry domains called Supply Chain Communities (SCCs) that are actively involved in business reporting as well as several others not yet formally recognized by XBRL. Those officially recognized include Accountants, Analysts, Intermediaries, Software & Service Providers, Regulators, and Investors/Creditors. Each of these types of organizations perform a role that are either suppliers, recipients, or both, of business reporting information.

As you may have realized from this background information, the job of creating the taxonomies and processes to be used for reporting business information globally is a large undertaking. Currently, the work is divided into eight general Working Groups (WG) with domain-specific working groups being created as needed. The eight general WGs are Specification, Domain Basel II (Taxonomy), Marketing & Communication, Education, Research, Grants, and General Ledger. Over 170 organizations have joined XBRL from around the world and interest is high. 

 

?

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد