با اندیشمندان حسابداری جهان آشنا شویم
با اندیشمندان حسابداری جهان آشنا شویم ترجمه و گرداوری: دکتر غلامرضا اسلامی بیدگلی- بتول زارعی
ویلیام ویجر کوپر (William Wager Cooper) بیش از 50 سال در زمینههای آموزش و تحقیقات الهام بخش بوده است. او سردبیری مجلات و مشاوره موسسههای مختلف در بخشهای عمومی دولتی و خصوصی را بر عهده داشته و نویسندهای چیرهدست است. نوشتههای کوپر بیشتر بر رویکردهای خلاق و کمّی مدیریت تاکید دارد. مشارکت او در آموزش مدیریت نیز به همین اندازه اهمیت و برجستگی دارد، و در گزارشهای موسسه فورد و کارنگی (Ford and Carnegie) نیز به آن اشاره شده است. کوپر به همراه دیگران 17 کتاب و بیش از 450 مقاله تالیف کرده است، از جمله همکاران او میتوان دانشمندان زیر را نام برد: رابرت تروبلادRobert) (Trueblood، اریک کهلر(Eric Kohle) و یوجی ایجیری ((Yuji Ijiri که همگی اعضای تالار مشاهیر حسابداری هستند.آبراهام چارنز (Abraham Charnes)که همهجا از او بهعنوان آقای برنامهریزی خطی یاد میشود نیز از همکاران کوپر میباشد، در حدی که بخشی از شهرت چارنز به خاطر آن است که به همراهی کوپر، قلمروهای کاملاً جدیدی از کاربرد و پژوهش مانند برنامهریزی بر مبنای هدف، برنامه ریزی محدود شده شانس و این اواخر تحلیل پوششی دادهها (DEA) را ایجاد کردند.
کوپر سال 1914 در شهر برمینگهام (Birmingham) از ایالت آلاباما (Alabama) متولد شد. پدرش دفتردار بود و بعد توزیع کننده شرکت آنهویزر- بوش –Anheuser) Bush ) شد. در 3 سالگی خانوادهاش به شیکاگو رفتند و پدرش مالک پمپ بنزین های زنجیرهای شد که در دوران رکود آنها را از دست داد. او تنها تا سال دوم به دبیرستان رفت و به علت بیماری پدر و نبود درامد خانوادگی، به هر کاری از بوکس حرفهای تا توپ جمعکنی در سالن بولینگ و حمل وسایل بازی گلف برای بازیکنان روی آورد.
یک روز در حال حمل وسایل گلف با اریک کهلر ملاقات کرد و از آن روز به بعد کهلر معلم تمام زندگی او شد و تاثیر زیادی بر زندگی کوپر بهجای گذاشت. از جمله وامیبه کوپر داد تا او بتواند یک دوره آموزشی را در دانشگاه شیکاگو بگذراند. کوپرخیلی زود به فضای دانشگاه علاقهمند شد و تصمیم گرفت در آزمونهای ورودی در رشته شیمی کاربردی شرکت کند، چرا که به نظر میرسید نسبت به سایر رشتهها شانس بیشتری برای یافتن شغل داشته باشد. در همین دوران بود که کهلر که در آن زمان از شریکان شرکت آرتور اندرسون((Arthur Andersonشده بود از او خواست که با کاربرد ریاضیات به کار رفته در یک تخلف را کشف کند. متهم پرونده از شرکت آرتور اندرسون خواسته بود که این کار را انجام دهد و کوپر توانست اشتباهات ریاضی به کار گرفته شده توسط مهندسان شاکی را پیدا کند و بدین ترتیب شرکت آندرسون او را در تابستان بهطور تمام وقت و در طی سال تحصیلی بهطور نیمهوقت استخدام کرد. این رخداد علاقه او را به حسابداری برانگیخت بهطوری که کارشناسی ارشد خود را از شیمی به اقتصاد در دانشگاه شیکاگو تغییر داد و کهلر نیز جهت آموختن حسابداری به او کمک زیادی کرد. او در سال 1938 از فی بتا کاپا (phiBeta Kappa) در اقتصاد فارغ التحصیل شد.در آن زمان کهلر مدیر مالی شعبه دره تنسی (Tennessee Valley) شرکت آندرسون بود و کوپر را با خود به آن شعبه برد. کوپر مسئول کار بر روی حسابرسی رویهها (که امروزه حسابرسی عملکرد نامیده میشود) و دادن مشاوره به کهلر در مباحث ریاضی مورد نیاز جهت تخصیص هزینهها و سایر موضوعات بحث انگیز که آن شعبه درگیر آن بود، شد و او را در تهیه یک شهادتنامه برای کارگروه مشترک مجلس نمایندگان و سنا کمک کرد. تا اواسط سال 1940 بیشتر حجم این کار به اتمام رسید و او بهمنظور دریافت درجه دکتری به دانشگاه کلمبیا رفت تا از بورس دکتری دانشکده بازرگانی (Business School) استفاده کند. پس از گذراندن امتحان جامع در سال1942 مجدداً دانشگاه را ترک کرد و به بخش استانداردهای آماری دفتر بودجه امریکا ملحق شد (اکنون OMB نامیده میشود) و بهعنوان بخشی از اقدامات جنگی امریکا بهعنوان هماهنگ کننده کلیه امور حسابداری و برنامههای آماری مرتبط دولت فدرال منصوب شد.کوپر در اواخر سال 1944 با اتمام جنگ و بهمنظور تدریس در دانشگاه شیکاگو، دفتر بودجه را ترک کرد.
در سال1946، کوپر با قبول ریاست هیئت (کمیته) تصمیم گیرنده برنامههای متعدد زمان جنگ در آمارهای مالی، به واشنگتن بازگشت. سپس به انستیتوی علم و فن کارنگی (امروزه دانشگاه کارنگی ملونCarnegie-Mellon)) نامیده میشود) منتقل شد و به تاسیس اولین دوره کارشناسی ارشد و دکتری مدیریت صنعتی و بعد امور عمومیو شهری کمک زیادی کرد.
کوپر در سال 1976 پس از 30 سال کار در دانشگاه کارنگی ملون به دانشکده بازرگانی هاروارد رفت تا به برنامههای دکترای آنها کمک کند و در همانجا کرسی استادی آرتور لاوز دیکینسون (rthur Lowes Dickinson) رادر حسابداری بهدست آورد. کوپر تا سال 1980 در هاروارد بود و سپس به دانشگاه تگزاس رفت. در آنجا ابتدا به تدریس مدیریت، حسابداری، علوم مدیریتی و سیستمهای اطلاعاتی پرداخت و اکنون استاد بازنشسته فوستر پارکر (Foster Parker)در امور مالی و مدیریت است.
کوپر صاحب دکتری افتخاری علوم از دانشگاه اوهایو (Ohio)، کارنگی ملون و الیکانته(Alicante) اسپانیاست. درسال 1954 اولین جایزه انجمن حسابداران رسمی امریکا (AICPA) را برای مقاله برتر در حسابداری دریافت کرد.
کوپر بورسیه جامعه اقتصاددانان است. وی همچنین رئیس انستیتوی علوم مدیریت و نیز رئیس انجمن بین المللی پژوهشگران حسابداری بوده است. او مدیر انتشارات انجمن حسابداری امریکا(AAA) بوده و در سال1990 از سوی این سازمان به عنوان مربی برجسته حسابداری انتخاب شده است. کوپر به عنوان سخنران بینالمللی انجمن حسابداری امریکا انتخاب و در سال1986 به منظور سخنرانی در موضوعها ی حسابداری و ملاقات با پژوهشگران دیگر به امریکای لاتین سفر کرد. در سال1982 یکی از دریافت کنندگان مدال نظریه جان وان نویمن (John von Neumann) بود که مشترکاً ازسوی جامعه پژوهش در عملیات امریکا و انستیتوی علوم مدیریت به او اهدا گردید. در سال1988 کوپر جایزه خدمات ممتاز به حسابرسی را از بخش حسابرسی انجمن حسابداری امریکا دریافت کرد و همچنین به عنوان سردبیر حسابرسی (Auditing) که یک مجله عملی و نظری است، از سوی انجمن حسابداری امریکا مورد تقدیر قرار گرفت. او همچنین سه جایزه بنیاد مک کینزی(McKinsey) را برای مقالههای برتر سال در حوزه مدیریت دریافت کرده و مشاور بیش از 200 انستیتو از جمله طرح مارشال (Marshall Plan)، دیوان محاسبات امریکا، یونسکو و غیره بوده است.
کوپر معتقد است که یکی از بزرگترین خدمات او نگه داشتن دانشجویش، یوجی ایجیری (عضو تالار مشاهیر حسابداری) در این رشته بوده است چرا که ایجیری تحت تاثیر دریافت کننده نوبل اقتصاد، هربرت ای. سیمون (Herbert A.Simo)تصمیم به تغییر رشته به اقتصاد گرفت که کوپر اورا از این کار منصرف کرد.
کارهای کوپر چارچوب تحلیلی جدیدی در حسابداری ایجاد کرد و ارتباط حسابداری با سایر رشتهها مانند روانشناسی، اقتصاد، پژوهش در عملیات، علوم مدیریتی و آمار را تسهیل نمود. البته کوپر در حالی که سعی در کاربرد روشها و مفاهیم این رشتهها درحسابداری داشت، در پیشرفت آنها نیز تاثیر زیادی گذاشته است. از جمله مقاله «برنامهریزی نقطه سربهسر و بودجهبندی جهت رسیدن به هدفها» که با همکاری چارنز( Charnes ) و ایجیری نوشته شد و در اولین شماره بهار سال 1963 ژورنال آواکانتینگ ریسرچ(Journal of Acc.Research) به چاپ رسید.این مقاله راهی برای استفاده از برنامهریزی آرمانی و مفاهیم شبکه در حسابداری گشود و نشان داد که چگونه اصول ثبت دوطرفه، قابل گسترش به سایر مفاهیم برنامهریزی و بودجهریزی میباشد و همچنین مفاهیم حسابداری کاربرگ «صفحه گسترده» به عنوان کاربردی از اصول ثبت دو طرفه در استفاده با رایانهها مطرح گردید.
کوپر در سخنرانی خود در مراسم اهدای جایزه مربی ماندگار توسط انجمن حسابداری امریکا در سال 1992 نگرانی خود را در جدایی پژوهش از عمل حسابداری بیان کرد و در مقالهای که در بزرگداشت پاچیولی ارائه شد، مطرح کرد که ویژگی کاربردی بودن پژوهشهای حسابداری باید تقویت شود و به اقتباس از انستیتوی پاستور در علوم پزشکی، پیشنهاد یک انستیتوی پاچیولی برای پژوهشهای حسابداری را داد که از نظر او میتوانست به تعادل میان دو رویکرد علوم محض و رویکرد علوم کاربردی درپژوهشهای حسابداری کمک کند.
کوپر پنجاه و پنجمین عضو تالار مشاهیر حسابداری است.