سایت تخصصی حسابداران خبره ایران

ارائه مطالب تخصصی حسابداری و حسابرسی و قوانین

سایت تخصصی حسابداران خبره ایران

ارائه مطالب تخصصی حسابداری و حسابرسی و قوانین

شیوه محاسبه قیمت تئوریک سهام پس از افزایش سرمایه

شیوه محاسبه قیمت تئوریک سهام پس از افزایش سرمایه


سرمایه یک شرکت سهامی از حاصلضرب تعداد سهام شرکت و قیمت اسمی سهام آن به دست می آید. در نتیجه زمانی که شرکت سرمایه خود را افزایش می دهد باید تعدادی سهام جدید منتشر کند و بفروشد. از آنجا که قیمت اسمی سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ۱۰۰۰ ریال می باشد، چنانچه شرکتی بخواهد سرمایه خود را ۱۰۰ میلیون ریال افزایش دهد باید تعداد صدهزار سهم جدید منتشر کند و به فروش برساند تا این میزان سرمایه خود را افزایش دهد.

هنگامی که یک شرکت در بورس اوراق بهادار بخواهد سرمایه خود را افزایش دهد باید تعدادی سهام جدید منتشر کند و به سهامداران بفروشد تا مبلغ مورد نیاز برای افزایش سرمایه را تأمین کند. حال اگر شرکت مبلغ فروش سهام جدیدی که منتشر کرده را از سهامداران (به ازای هر سهم ۱۰۰۰ ریال) دریافت کند به آن افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی سهامدارن گفته می شود و اگر شرکت مبلغ مورد نیاز برای سهام جدید منتشر شده را از طریق سود انباشته شده در شرکت تأمین کند به آن افزایش سرمایه از طریق اندوخته یا سهام جایزه گفته می شود. لازم به ذکر است، هنگامی که شرکت از طریق آورده نقدی سهامداران افزایش سرمایه می دهد به سهامدارانی که در مجمع  فوق العاده سهامدار شرکت بوده اند حق تقدم خرید سهام جدید را می دهد یعنی آنها نسبت به دیگران اولویت دارند که سهام جدید را بخرند و چنانچه به ازای هر سهم مبلغ ۱۰۰۰ ریال را به شرکت پرداخت کردند آنها مالک سهام جدید نیز خواهند بود در غیر این صورت اگر مایل نبودند که در افزایش سرمایه شرکت کنند می توانند حق تقدم خرید سهام جدید خود را به فروش برسانند و شخص دیگری که این حق تقدم خرید سهام را خریده است مبلغ ۱۰۰۰ ریال را می پردازد و در افزایش سرمایه شرکت می کند. اما هنگامی که شرکت از محل اندوخته یا سود انباشته افزایش سرمایه می دهد دیگر به سهامدارانی که در مجمع فوق العاده سهامدار شرکت بوده اند حق تقدم خرید سهام جدید منتشر شده را نمی دهد بلکه بطور مستقیم از محل اندوخته  مبلغ ۱۰۰۰ ریال به ازای هر سهم را می پردازد و به سهامدارن، سهام جدید می دهد که به آن سهام جایزه گفته می شود.

حال در این قسمت می خواهیم ببینیم که قیمت بازاری سهام پس از اینکه افزایش سرمایه می دهد چگونه تغییر می کند. زمانی که شرکت سرمایه خود را از آورده سهامداران یا سود انباشته افزایش دهد می تواند به یکی از سه روش زیر اقدام کند:

  • افزایش سرمایه کاملاً از طریق آورده نقدی سهامداران صورت پذیرد:

P1=(P0 + a*B)/(1+a1)

که در آن(پی صفر) قیمت سهام قبل از افزایش سرمایه، ( آ  یک ) درصد افزایش سرمایه از محل آورده،( بی ) قیمت اسمی سهام جدید منتشر شده  که در بورس اوراق بهادار کشور ما ۱۰۰۰ ریال می باشد و( پی یک ) قیمت سهام پس از افزایش سرمایه می باشد.

 

  • افزایش سرمایه کاملاً از طریق سود انباشته انجام گیرد (سهام جایزه):

P1=P0 /(1+a2)

آ  دو ) درصد افزایش سرمایه از محل اندوخته می باشد. که در آن(.

  • افزایش سرمایه به صورت ترکیبی از دو حالت بالا صورت بگیرد:

P1=(P0 + a1*B)/(1+a1+a2)

مثال :فرض کنید قیمت سهام شرکت سایپا قبل از برگزاری مجمع عمومی فوق العاده جهت تصمیم گیری  افزایش سرمایه ۲۰۰۰ ریال باشد و شرکت در مجمع تصمیم بگیرد ۱۰۰ درصد افزایش سرمایه بدهد. قیمت سهام این شرکت پس از افزایش سرمایه  در حالتهای زیر بدین صورت محاسبه می شود:

۱) ۱۰۰ دردصد افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی سهامداران تأمین شود:

P1=(2000 + 1*1000)/(1+1)=1500

یعنی قیمت سهام آن پس از ۱۰۰ درصد افزایش سرمایه ۱۵۰۰ ریال می شود.

 

2) 100 درصد افزایش سرمایه از طریق اندوخته تأمین شود:

P1=(2000)/(1+1)=1000

یعنی قیمت سهام آن پس از ۱۰۰ درصد افزایش سرمایه ۱۰۰۰ ریال می شود.

 

3) 50 درصد افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی سهامدارن و ۵۰ درصد دیگر از طریق اندوخته تأمین شود:

 

P1=(2000 + 0.5*1000)/(1+0.5+0.5)=1250

یعنی قیمت سهام آن پس از ۱۰۰ درصد افزایش سرمایه ۱۲۵۰ ریال می شود.

اکنون که مفهوم افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی و حق تقدم خرید سهام توضیح داده شد، می توان فرمول ارزشگذاری حق تقدم خرید سهام را نیز ارائه کرد که تنها در افزایش سرمایه از طریق آورده کاربرد دارد:

V=(M-S)/(N+1)

که در آن (ام)قیمت سهام قبل از افزایش سرمایه، (اس ) قیمت سهام جدید منتشر شده که همان ۱۰۰۰ ریال می باشد،

تعداد سهامی که یک سهامدار باید داشته باشد تا بتواند حق تقدم خرید یک سهم جدید را داشته باشد و (ان )

(وی) قیمت تئوریک حق تقدم خرید سهام می باشد .

مثال : شرکت خدمات انفورماتیک ۲۰ درصد افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی سهامداران انجام داده است. اگر قیمت سهام قبل از افزایش سرمایه ۵۰۰۰ ریال باشد قیمت تئوریک حق تقدم خرید سهام برابر است با:

V=(5000-1000)/(5+1)=666/66

یعنی قیمت حق تقدم خرید سهام آن پس از ۲۰ درصد افزایش سرمایه ۶۶۶ ریال می شود

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد