پرسش و پاسخهای مالیاتی در خصوص مالیات پیمانکاری
در مواردی که مالیات از قراردادهای پیمانکاری کسر ولی ایصال نمیگردد تکلیف پیمانکار چیست؟
ج – به نظر کارگروه بر اساس ماده 104 قانون مذکور مکلفین در هر پرداخت به عنوان مالیات علیالحساب مودی میبایست 5% مبالغ پرداختی را کسر و ظرف مدت سی روز به حساب تعیین شده از طرف سازمان امور مالیاتی کشور واریز و رسید آن را به مودی تسلیم نمایند.
بر اساس مفاد ماده 199 قانون مالیاتهای مستقیم هر شخص حقیقی یا حقوقی که به موجب مقررات این قانون مکلف به کسر و ایصال مالیات مودیان دیگر میباشند در صورت تخلف از انجام وظایف مقرر علاوه بر مسئولیت تضامنی که با مودی در پرداخت مالیات خواهد داشت مشمول جریمهای معادل 20% مالیات پرداخت نشده نیز خواهد بود.
لذا عدم کسر مالیات و عدم پرداخت آن توسط مکلفین مانع از مطالبه مالیات بر درآمد از مودیان (دریافت کنندگان وجوه) نخواهد بود.
در مواردی که قراردادهای پیمانکاری خالص منعقد و کارفرما مالیات را بحساب هزینه منظور مینماید با توجه به اینکه پیمانکار خود اقدام به تصفیه مالیاتی مینماید آیا مالیات پرداختی تکراری نیست؟
چنانچه مقصود از سوال این باشد که مبلغ خالص قرارداد به پیمانکار پرداخت و 5 درصد مالیات موضوع ماده 104 از طرف کارفرما به نام پیمانکار به حساب سازمان مالیاتی واریز گردد و این مبلغ جزء هزینه کارفرما منظور شود و پیمانکار هم مالیات قرارداد خالص را بدون کسر 5درصد مذکور پرداخت کرده باشد آیا این مالیات مضاعف نمی باشد.
ج- چون مالیات پرداختی توسط کارفرما به نام پیمانکار به حساب واریز گردیده باید با مالیات پرداخت شده جمع و از مالیات مورد مطالبه کسر و مازاد در صورتی که وجود داشته باشد مسترد گردد.
آیا هزینه حمل پرداختی طی بارنامه مشمول 5% علی الحساب می باشد یا خیر؟
ج- هزینه حمل پرداختی اعم از این که به موجب بارنامه باشد یا نباشد مشمول کسر 5% مالیات موضوع ماده 104 قانون مالیاتهای مستقیم خواهد بود لیکن به موجب بخشنامه 19823/4275-211 مورخ 11/11/84 سازمان امور مالیاتی کسر مالیات بابت هزینه حمل طی بارنامه که به رانندگان خودمالک وسایط نقلیه (اشخاص حقیقی) پرداخت می گردد منتفی است، ضمناً وجوهی که به موجب قرارداد بابت حمل و نقل به اشخاص حقیقی یا حقوقی پرداخت می گردد کماکان مشمول کسر مالیات موضوع ماده فوق الذکر می باشد.
آیا قراردادهای مقطوع پیمانکاری مشمول کسر 5% میباشد یا خیر؟
ج - در هر صورت کارفرما مکلف به کسر و ایصال 5% از مبلغ قرارداد میباشد.
آیا از پیش پرداخت به پیمانکاران می بایست مالیات کسر نمود؟
ج - در ماده 104 قانون مالیاتهای مستقیم در خصوص عدم کسر 5% مالیات از پیش پرداختها در ارتباط با امور مصرحه در ماده مزبور حکمی وجود ندارد.
با توجه به کاهش نرخ مالیاتی در قانون جدید پیمانکاران پس از کسر علی الحساب مالیات پرداختی به سازمان امور مالیاتی، بستانکار میشوند که برگشت مازاد مالیات مشکلاتی را ایجاد کرده است آیا بهتر نیست نرخ مالیات علی الحساب کاهش داده شود؟
ج- نیاز به مجوز قانونی دارد.
در مورد شرکتهای انبوه ساز که پروژههای بلند مدت اجرا میکنند و آپارتمانها را نیز پیش فروش مینمایند محاسبه درآمد مشمول مالیات چگونه است آیا میتوان ذخیره مالیات را بر اساس مالیات نقل و انتقال قطعی ملک در حسابها ذخیره نمود و پس از پرداخت بعنوان پیش پرداخت مالیات قطعی تلقی نمود؟
ج – شرکتهای انبوه ساز در زمان شناخت درآمد طبق اصول و موازین حسابداری می بایست بابت مالیاتهای موضوع مواد 59 و 77 قانون مالیاتهای مستقیم در حسابها ذخیره منظور نمایند ضمناً انبوه سازان می توانند برابر مقررات تبصره 10 ماده 53 قانون مذکور اقدام نمایند.
در پیمانکاری های بلندمدت طبق استانداردهای حسابداری درآمد در هرسال مالی شناسایی میگردد از نظر مالیاتی چگونه باید عمل نمود؟
ج – درآمد پیمانکاری بر حسب پیشرفت کار شناسایی و مالیات طبق مقررات ماده 105 محاسبه می گردد.
آیا عقد قرارداد جداگانه توسط پیمانکاران بابت تجهیزات و آماده سازی مشمول مالیات پیمانکاری است یا خیر؟
ج- شرکت ایرانی اعم از پیمانکار یا غیر آن برای هر قرارداد جداگانه بابت تجهیزات و آماده سازی طبق مقررات مواد 104 ، 105 و 106 مشمول مالیات می باشند لیکن در مورد پیمانکاران خارجی با رعایت تبصره 2 ماده 107 تجهیزات و لوازم مشمول مالیات نخواهند بود.
با در نظر گرفتن عدم وجود کادر متخصص و حدنصاب هزینه های قابل قبول برای پیمانکاران خارجی رسیدگی مالیاتی آنها چگونه میبایست انجام شود آیا اعمال نرخ 12% قانونی است؟
ج- نسبت به قراردادهای منعقده تا پایان سال 1381 ضریب 12% مذکور در بند الف ماده 107 و نسبت به قراردادهای منعقده از اول سال 1382 به بعد درامد مشمول مالیات از طریق رسیدگی به دفاتر( طبق ماده 106) تشخیص می گردد و در صورت علی الراس ضریب مربوط در جدول ضرایب مالیاتی اعمال خواهد شد.
توجه :
در سال 1391 مقررات قانون فوق الذکر از تاریخ لازم الاجرا شدن قانون مذکور (25/6/91 )
خبرگزاری فارس: سازمان امور مالیاتی اعلام کرد: نرخ علی الحساب مالیات عملکرد پیمانکاران از ۵درصد به 3 درصد کاهش یافت.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از رسانه مالیاتی ایران، براساس قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی داخلی در تامین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده 104 قانون مالیات های مستقیم ، پنج درصد مالیات علی الحساب دریافت کنندگان وجوه به سه درصد کاهش یافت.
علی عسکری رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور با صدور بخشنامهای، احکام مالیاتی مرتبط با قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده 104 قانون مالیات های مستقیم را اعلام کرد.
در این بخشنامه آمده است: در ماده 104 قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1366 و اصلاحات و الحاقات بعدی آن، عبارت « پنج درصد ( 5 % ) آن به عنوان علی الحساب مالیات مؤدی ( پرداخت کنندگان وجوه ) کسر و ظرف سی روز » حذف و عبارت « سه درصد (3 % ) آن به عنوان علی الحساب مالیات مودی ( پرداخت کنندگان وجوه ) کسر و تا پایان ماه بعدی » جایگزین میشود.
دیگر احکام مالیاتی مندرج در قانون مذکور بدین شرح است : ماده 9 – کلیه دستگاه های اجرایی موضوع ماده (2) این قانون که طرف قرارداد با پیمانکاران و مهندسان مشاور می باشند، مکلفند مالیات و عوارض مربوط به هر صورت وضعیت را ظرف یک ماه از دریافت صورت وضعیت پرداخت نمایند، در غیر این صورت دستگاه مذکور ، مشمول پرداخت اصل مالیات و عوارض متعلق و جریمه های مربوط به آن میشود.